استیک اسید که با عنوان اسید اتانوئیک نیز شناخته میشود، مایع شفاف بدون رنگی است که بوی تند و سرکه مانندی دارد. اسید استیک خالص (100 درصدی) را جوهر سرکه بلوری مینامند. ویژگیهای این حلال بسیار شبیه به اتانول و آب است به طوری که توانایی حل ترکیبات قطبی و غیرقطبی را دارد. اسید استیک با توجه به ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، به یک ماده شیمیایی صنعتی مهم محسوب میشود. در ادامه، به بررسی انواع کاربردهای اسید استیک میپردازیم تا دليل خرید اسید استیک را بدانيد.
معرفی اسید استیک
اسید استیک با فرمول شیمیایی CH3COOH یکی از مهمترین اسید کربوکسیلیکها به شمار میرود. محلول رقیق (با حجم تقریباً 5 درصد) اسید استیک تولید شده در اثر تخمیر و اکسیداسیون کربوهیدراتهای طبیعی، سرکه نامیده میشود. به نمک، استر یا آسیلال اسید استیک، استات میگویند. از نظر صنعتی، اسید استیک در تولید و تهیه مواد زیر بکار میرود:
- استاتهای فلزی بکار رفته در فرآیندهای چاپ
- وینیل استات به کار رفته در تولید پلاستیکها
- سلولز استات بکار رفته در ساخت فیلمهای عکاسی
- استرهای آلی فرار ازقبیل اتیل و بوتیل استات که به طور گسترده به عنوان حلال برای رزینها، رنگها و لاکها به کار میروند.
از نظر بیولوژیکی، استیک اسید یک واسطه متابولیک مهم به حساب میآید و به طور طبیعی در مایعات بدن و آب گیاهان وجود دارد. اسید استیک در مقیاس صنعتی از طریق اکسیداسیون استالدئید، اکسیداسیون اتانول (اتیل الکل) و اکسیداسیون بوتان و بوتن تهیه میشود. امروزه، اسید استیک از طریق فرآیند توسعه یافته توسط شرکت مونسانتو در دهه 1960 به دست میآید. این فرآیند شامل کربنیلاسیون متانول (متیل الکل) کاتالیز شده با رودیوم ید است.
اهمیت استفاده از اسید استیک
اسید استیک، مولفه اصلی سرکه است به طوری که 4 تا 18 درصد از سرکه را تشکیل میدهد. کاربرد اصلی این اسید به عنوان افزودنی مواد غذایی است. مقادیر زیادی از اسید استیک به منظور تولید جوهر برای چاپ پارچه، رنگ، مواد شیمیایی عکاسی، آفت کشها، لاستیک و پلاستیک به کار میرود. علاوهبر این، در برخی از محصولات پاککننده خانگی به منظور از بین بردن رسوب آهک بکار میرود.
انواع کاربردهای اسید استیک
تولید سرکه یکی از اصلیترین کاربردهای اسید استیک به شمار میرود. حدود 5 تا 20 درصد از سرکه از اسید استیک تشکیل شده است. این اسید در انواع سرکههای ضعیف و ترشیها وجود دارد. با این وجود، کاربردهای اسید استیک محدود به تولید سرکه نیست. برخی از مهمترین انواع کاربردهای اسید استیک در زمینههای مختلف عبارتند از:
کاربرد اسید استیک در صنعت
اسید استیک در صنعت برای تولید حلال و حل شوندهها در فرآیندهای مختلف استفاده میشود. بسیاری از ترکیبات شیمیایی از قبیل انیدرید استیک، استر، مونومر وینیل استات، سرکه و مواد پلیمری مختلف به کمک اسید استیک تولید میشوند. از دیگر کاربردهای صنعتی اسید استیک میتوان به خالص سازی ترکیبات آلی اشاره کرد.
کاربرد اسید استیک در پزشکی
از دیگر انواع کاربردهای اسید استیک در زمینه پزشکی است. این اسید به عنوان ضدعفونی کننده در برابر سودوموناها، انتروکوکها، استرپتوکوکها و استافیلوکوکها به کار میرود. علاوهبراین، در غربالگری سرطان دهانه رحم و همچنین درمان عفونتها نیز استفاده میشود. اسید استیک موجود در سرکه میتواند غلظت بالای قند خون را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
کاربرد اسید استیک در صنایع غذایی
بیشترین کاربرد اسید استیک در صنایع غذایی برای تولید انواع ترشی و سسهای مختلف ازجمله مایونز، خردل و کچاپ است. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد اسید استیک میتوان به واکنش آن با مواد قلیایی اشاره کرد. به همین دلیل، از آن در واکنش با جوش شیرین برای پف کردن مواد خوراکی مختلف استفاده میشود.
کاربرد اسید استیک در مصارف خانگی
همانطور که گفته شد، اسید استیک به عنوان سرکه در زمینههای مختلف استفاده میشود. سرکه، کاربرد گستردهای در مصارف خانگی دارد. به عنوان مثال، آن را برای تمیزکاری، مایع شستشوی لباس و پخت و پز به کار میبرند. اسید استیک حتی در زمینه کشاورزی به منظور مقابله با رشد انواع باکتریها و قارچها نیز کاربرد دارد.
کاربرد اسید استیک در تولید چسب و رنگ
مونومر وینیل استات از اجزای اصلی رنگ و چسب به شمار میرود. این مونومر در اثر واکنش اسید استیک، اتیلن و اکسیژن روی کاتالیزور پالادیوم به دست میآید.
کاربرد اسید استیک در رسوبزدایی و رفع زنگزدگی
اسید استیک در واکنش با رسوب و جرم میتواند آنها را به طور کامل از بین ببرد. این اسید، رسوب جامد را تبدیل به مایع میکند تا به راحتی قابل تجزیه و از بین رفتن شود.
خرید و فروش اسید استیک
اسید استیک صنعتی به صورت گالنهای 30 و 70 لیتری به فروش میرسند. این در حالی است که این اسید برای آزمایشگاهی تنها در گالن 5/2 لیتری موجود است. اسید استیک 98 درصدی که برای مصارف صنعتی و آزمایشگاهی به کار میرود، در بستهبندیهای متنوع به فروش میرسد. دلیل تنوع بسته بندی اسید استیک، استفاده از آن در زمینههای مختلف از جمله صنایع شیمیایی، مواد غذایی، لاستیک و پزشکی است.
قیمت خرید اسید استیک
کیفیت و قیمت دو فاکتور مهم در هنگام خرید اسید استیک هستند. به همین دلیل است که هنگام خرید حتماً باید به مراکز معتبر و قابل اعتماد مراجعه کنید. از آنجایی که اسید استیک میتواند برای سلامتی مضر باشد، هنگام خرید و فروش حتماً باید نکات ایمنی را رعایت کنید. استفاده از لباسهای محافظتی و عینک ایمنی ضروری است. از سوی دیگر، دمای محل کار به منظور جلوگیری از انفجار و آتشسوزی باید کمتر از 39 درجه سانتیگراد باشد.
شما میتوانید برای مشاوره و اطلاع از قیمت محصولات تماس بگیرید.
شماره تماس: 02143000910
سخن پایانی
اسید استیک یکی از مهمترین ترکیبات شیمیایی آلی شناخته شده است. این اسید، کاربردهای بسیار گستردهای در زمینه صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی، غذایی، دارویی و … دارد. خرید و فروش اسید استیک در حجمها و بستهبندیهای متنوعی صورت میگیرد. کیفیت و قیمت، دو فاکتور مهم در انواع کاربردهای اسید استیک به حساب میآیند. توصیه میشود جهت خرید و فروش اسید استیک به مراکز معتبر مراجعه کنید. آیا تاکنون تجربه کار با اسید استیک را داشتهاید؟
منبع: wikipedia
شرکت بامداد پتروپارسان
سوالات متداول
انواع کاربردهای اسید استیک به چه صورت است؟
از اسید استیک پر صنعت، پزشکی، صنایع غذایی، مصارف خانگی و … استفاده میشود.
قیمت خرید اسید استیک به چه صورت است؟
باتوجه به کاربردهای فراوان اسید استیک که در صنایع گوناگون استفاده میشود، تعیین قیمت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت پتروپارسان از قیمت و هزینه اسید استیک مطلع شوید.