دی اتیلن گلایکول یک ترکیب مایع ارگانیک بوده و ساختار شیمیایی آن به صورت CH2OHCH2OCH2CH2OH می باشد. این ماده توانایی حل شدن در مایعات مختلفی را دارد. به همین دلیل به کرات به کار می رود. البته این مایع حلال، خطرات متعددی نیز به همراه می آورد. از این رو در صورت کار با آن، باید حتما این خطرات را شناخته و نکات لازم را رعایت کنید. در ادامه مطلب قصد داریم تا درباره خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
معرفی دی اتیلن گلایکول
پیش از دانستن خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول باید درباره این ماده بدانیم. از جمله ویژگی های دی اتلین گلایکول می توان به بی رنگی، نداشتن رایحه و های ژیروسکوپیک بودن آن اشاره کرد. طعم این مایع شیرین است. آن را می توان در آب، اتر، استون، الکل و اتیلن گلایکول حل نمود. این ماده را می توان به عنوان یک حلال بسیار خوب برای مواد شیمیایی و داروهای غیر حلال در آب به کار برد. به همین دلیل هم از آن در ساخت داروهای بسیاری استفاده می کنند. البته این امر از اوایل قرن بیستم باعث رواج مسمومیت های دارویی گسترده ای شد. دی اتلین گلایکول را از هیدرولیز قسمتی اتیلن اکسید بدست می آورند.
کاربردهای دی اتیلن گلایکول
در کنار دانستن خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول باید درباره کاربردهای این ماده بدانیم. دی اتیلن گلایکول در محصولات بسیاری به کار رفته و یکی از اجزای حیاتی آن ها به شمار می رود. برخی از این محصولات عبارتند از:
- ضد یخ
- روغن ترمز
- لوازم آرایشی
- لوبریکانت ها
- چسب کاغذهای دیواری
- حلال جوهرهای چاپ
- حلال مواد معطر در پالایش نفت
همچنین از آن در تولید رزین های پلی استر، پلی ارتان ها و پلاسترهای اشباع شده و اشباع نشده استفاده می کنند. دی اتیلن گلایکول یکی از عناصر سازنده ترکیبات ارگانیک، مانند مورفولین، می باشد. این مایع در نیتروسلولز، رزین ها، روغن ها، مواد رنگی و غیره، نقش حلال دارد. این ماده را به عنوان جاذب رطوبت برای تنباکو، چوب پنبه، جوهر چاپ و چسب استفاده می کنند.
خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول
اطلاعات محدودی درباره خطرات و مسمومیت این ماده در دست می باشد. آنچه در ادامه بیان می کنیم، نتیجه مشاهدات و تحقیقات آزمایشگاهی بر روی دی اتیلن گلایکول است. به بررسی خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول در این بخش می پردازیم.
خطر اول | جذب و توزیع ماده در بدن
از جمله خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول می توان به جذب و توزیع ماده در بدن اشاره کرد. اصلی ترین راه جذب این ماده در بدن، از طریق دهان و بلعیدن می باشد. جذب این ماده از طریق پوست بسیار کم بوده و تنها در صورت آسیب دیده یا زخم بودن پوست اتفاق می افتد. سپس دی اتیلن گلایکول از طریق معده و روده دریافت شده و به واسطه جریان خون، در طول بدن توزیع می شود. زمانی که این ماده به کبد برسد، از طریق آنزیم ها، متابولیزه خواهد شد. در برخی از کشورها دی اتیلن گلایکول را به جای پروپیلن گلایکول یا گلیسیرین در تولید داروها به کار می برند. این امر باعث جذب این ماده در بدن و مسمومیت می شود.
خطر دوم | متابولیسم و حذف ماده
در ابتدا دانشمندان گمان می کردند که این ماده طی فرآیند متابولیسم، به اتیلن گلایکول تبدیل می شود. اتیلن گلایکول به دلیل تولید اسید گلایکولیک، اسید گلیوکسیلیک و اسید اکسالیک، سمی می باشد. علت اصلی مسمومیت اتیلن گلایکول، انباشته شدن اسید گلایکولیک در بدن است. البته تجمع کریستال های کلسیوم اکسالات در کلیه نیز می تواند باعث از کار افتادن این عضو از بدن شود. این در حالی است که مشاهدات، وجود کریستال کلسیوم اکسالات را در کلیه ها رد می کنند. در نتیجه هیچ اتیلن گلایکولی از طریق متابولیسم دی اتیلن گلایکول تولید نمی شود. طبق تحقیق بر روی موش ها، DEG توسط آنزیم الکل دهیدروژناز وابسته به NAD در کبد، متابولیز می شود. در نهایت یک یون هیدروژن، NADH و 2 هیدروکسی توکسی استالدهید (C4H8O3) بدست می آیند.
بعد از مدت کوتاهی، C4H8O3 توسط آنزیم آلدهید دهیدروژناز (ALDH) به اسید ضعیف C4H8O4 تبدیل می شود. سپس این اسید، کبد را از طریق جریان خون ترک کرده و در کلیه ها فیلتر و حذف خواهد شد.
خطر سوم | آسیب ها و خطرات احتمالی
ممکن است که دی اتیلن گلایکول و C4H8O4، از طریق فیلتراسیون خوشه ای مجددا جذب شوند. در نتیجه تجمع اسید C4H8O4 باعث تاخیر در عملکرد کلیه خواهد شد. این امر منجر به اسیدوز متابولیک و آسیب به کبد و کلیه می شود.
نکات هنگام استفاده از دی اتیلن گلایکول
برای جلوگیری از خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول باید به نکاتی اشاره کرد. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، اصلی ترین راه مسمومیت دی اتیلن گلایکول، از طریق بلعیدن آن است. به همین دلیل از داروهایی که در ترکیبات خود، دارای این ماده هستند، استفاده نکنید. به علاوه، تماس مستقیم با این مایع می تواند منجر به جذب آن از طریق پوست و مسمومیت شود. از این رو حتما از دستکش، لباس مخصوص و ماسک استفاده کنید. علائم و نشانه های مسمومیت در اثر این ماده، در سه فاز رخ می دهند. این سه فاز عبارتند از:
- فاز اول: ابتدا علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال ایجاد می شوند. در برخی از افراد، علائم اولیه عصبی مانند تغییر وضعیت ذهنی، افسردگی سیستم عصبی مرکزی، کما و افت فشار خون خفیف مشاهده شده است.
- فاز دوم: در یک الی سه روز پس از مصرف این ماده، افراد دچار اسیدوز متابولیک می شوند. این امر باعث ایجاد مشکلات کلیوی، افزایش غلظت کراتینین و غیره خواهد شد. دیگر علائم گزارش شده در این فاز عبارتند از: فشار خون بالا، تاکی کاردی، بی نظمی ریتم قلب، پانکراتیت، هیپرکالمی یا هیپوناترمی خفیف.
- فاز سوم: حداقل 5 تا 10 روز پس از مصرف این ماده، بیشتر علائم مربوط به عوارض عصبی خواهند بود. این عوارض عبارتند از: بی حالی پیشرونده، فلج صورت، دیسفونی، گشاد شدن مردمک ها و غیر واکنشی بودن آنها، کوادری پلژی، کما و در نهایت مرگ.
فروش دی اتیلن گلایکول
با وجود خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول این ماده در صنایع و موارد بسیاری کاربرد دارد. در واقع حلال بودن آن، برای رنگ آمیزی، کار با روغن ها و چسب ها و غیره بسیار کاربردی است. همچنین کیفیت این محصول نیز در کاربرد آن تاثیر دارد. برای خرید یک محصول مطمئن و با کیفیت، می توانید به شرکت بامداد پتروپارسان مراجعه کنید. تمامی محصولات ما در سایت قرار گرفته و قابل مشاهده هستند. ضمن اینکه قیمت ها کاملا مقرون به صرفه می باشند.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم که به تمامی نکات مربوط به خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول بپردازیم. اصلی ترین راه مسمومیت دی اتیلن گلایکول، از طریق بلعیدن آن است. به همین دلیل از داروهایی که در ترکیبات خود، دارای این ماده هستند، استفاده نکنید. به علاوه، تماس مستقیم با این مایع می تواند منجر به جذب آن از طریق پوست و مسمومیت شود. از این رو حتما از دستکش، لباس مخصوص و ماسک استفاده کنید. علائم و نشانه های مسمومیت در اثر این ماده، در سه فاز رخ می دهند.
منبع: wikipedia
شرکت بامداد پتروپارسان
سوالات متداول
خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول به چه صورت است؟
از جمله خطرات استفاده از دی اتیلن گلایکول می توان به این موضوع اشاره کرد که اصلی ترین راه مسمومیت دی اتیلن گلایکول، از طریق بلعیدن آن است. به همین دلیل از داروهایی که در ترکیبات خود، دارای این ماده هستند، استفاده نکنید. به علاوه، تماس مستقیم با این مایع می تواند منجر به جذب آن از طریق پوست و مسمومیت شود. از این رو حتما از دستکش، لباس مخصوص و ماسک استفاده کنید. علائم و نشانه های مسمومیت در اثر این ماده، در سه فاز رخ می دهند.
قیمت خرید و فروش دی اتیلن گلایکول به چه صورت است؟
با توجه به کاربردهای فراوان دی اتیلن گلایکول که در صنایع گوناگون استفاده میشود، تعیین قیمت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت پتروپارسان از قیمت و هزینه خرید و فروش دی اتیلن گلایکول مطلع شوید.