بسیاری از صنایع مدتها است که از پیادهسازی محلولهای مبتنی بر آب اکسیژنه صنعتی برای حل انواع چالشهای تصفیه آب، آلودگی هوا و فاضلاب بهره میبرند. بسیاری از خواص فیزیکی آن شبیه خواص آب است. با این حال از نظر شیمیایی بسیار متفاوتتر از آب است. انواع روش تولید آب اکسیژنه صنعتی وجود دارد، اما درنهایت در همه آنها مادهای یکسان تولید میشود. پس از گرم شدن یا در حضور کاتالیزورهای متعدد به آب و اکسیژن تجزیه میشود. هنگامی که محلول موضعی پراکسید هیدروژن با بافتهای حاوی آنزیم کاتالاز تماس پیدا میکند، اکسیژن آزاد میشود که اثر ضد باکتریایی دارد. در ادامه به بررسی انواع روشهای تولید میپردازیم.
معرفی آب اکسیژنه صنعتی
هیدروژن پراکسید یا آب اکسیژنه مایعی بیرنگ با بوی تند است. پراکسید سادهترین و آسانترین عضو برای خانواده پراکسیدها محسوب میشود. این ماده حاوی دو مولکول هیدروژن به همراه دو مولکول اکسیژن (H2O2) است. این ماده اسیدی بوده و هنگامی که هرگونه واکنش فتوشیمیایی در محیط انجام میشود، مقدار قابل توجهی آب اکسیژن آزاد میکند. این ترکیب در بسیاری از صنایع مصرف میشود و چند روش تولید آب اکسیژنه صنعتی برای آن وجود دارد. در بعضی از کارکردها، در غلظتهای بالاتر به عنوان سفیدکننده برای منسوجات و کاغذ، به عنوان جزئی از سوخت موشک و برای تولید لاستیک و مواد شیمیایی آلی استفاده می شود. همچنین در کاربردهای دارویی و سفید کردن لباس و مو مصرف دارد.
آب اکسیژنه صنعتی در چه مواردی استفاده میشود؟
هیدروژن پراکسید میتواند باعث تحریک چشم، بینی و پوست شود. کارگران ممکن است از طریق استنشاق یا تماس با پوست در معرض آب اکسیژنه قرار بگیرند. مقادیر زیادی آب اکسیژنه برای تولید سدیم پربورات و سدیم پرکربنات استفاده میشود که به عنوان عامل سفیدکننده کاربرد دارند. سدیم پربورات با افزودن هیدروژن پراکسید به محلول متابورات سدیم و هیدروکسید سدیم ساخته میشود. سدیم پرکربنات با اضافه کردن پراکسید هیدروژن به محلول کربنات سدیم تولید میشود. آب اکسیژنه در آب، الکل و اتر محلول است. در یک محیط قلیایی، هیدروژن پراکسید به عنوان یک عامل اکسیدکننده عمل میکند و در محیطهای اسیدی الکترونها را میپذیرد و به آب تجزیه میشود. پراکسید هیدروژن پیوندی ناپایدار دارد به همین علت میتواند به راحتی تجزیه شود. وقتی که تجزیه میشود به آب و گاز اکسیژن تبدیل میگردد.
اهمیت تولید آب اکسیژنه صنعتی
استفاده از هیدروژن پراکسید مزایای مختلفی از جمله تصفیه آب دارد که در آن به آب کلر میزنند و بیشتر میکروبهای موجود در آن را از بین میبرد تا آب را قابل استفاده مجدد نگه دارد. با تولید آب اکسیژنه صنعتی میتوان کارها و فرآیندهای مختلفی را انجام داد که بدون آن امکان پذیر نیست. اگر نتوان هیدروژن پراکسید تولید کرد، بسیاری از مصارف و کاربردهای شیمیایی، مصارف خانگی و مصارف درمانی ناتمام میمانند. در این مصارف از آب اکسیژنه صنعتی به عنوان یک عامل ضدمیکروبی و اکسیدکننده استفاده میشود، بنابراین وجود آن بسیار مهم و ضروری است. نزدیک به 50 درصد تولید آب اکسیژنه برای مصارف سفید کردن خمیر کاغذ استفاده میشود. اگر تولید این ماده متوقف شود، بسیاری از صنایعی که به این ماده وابسته هستند از بین میروند و دیگر کاربردی ندارند.
شما میتوانید برای مشاوره و اطلاع از قیمت محصولات تماس بگیرید.
شماره تماس: 02143000910
انواع روش تولید آب اکسیژنه صنعتی
در روش تولید آب اکسیژنه صنعتی، درصدهای مختلفی در نظر گرفته میشوند. هرکدام از آنها به نسبت غلظت آب اکسیژنه و درصدشان برای کاربردهایی مناسب هستند. غلظتهای مختلف هیدروژن پراکسید صنعتی به شرح زیر هستند:
- آب اکسیژنه 6 درصد
- آب اکسیژنه 30 درصد
- آب اکسیژنه 35 درصد
اگر نوع خانگی آن را خریداری کردهاید، باید بستهبندی آن به صورتی باشد که در برابر آفتاب محافظت شود. در سطح صنعتی، دستورالعملهای نگهداری و جابجایی به دلیل غلظت بالای پراکسید هیدروژن سخت میشود. توصیه میشود که آنها را در ظروف در بسته و در اتاقهایی با تهویه مناسب نگهداری کنید. همچنین این ظروف باید دور از هرگونه موادی که میتوانند باعث ایجاد جرقه یا انفجار شوند، نگهداری شود. ظروف را هرگز نباید کنار لوله تخلیه یا نزدیکی فاضلاب قرار داد. این محدودیتها تضمین میکنند که هیچگونه مشکلی در نگهداری به وجود نیاید.
تولید صنعتی پراکسید هیدروژن در اتریش آغاز شد. اولین کارخانه آن با استفاده از الکترولیز مشغول به کار شد. این روزها این کارخانه همانند اکثر کارخانههای جهان از روش اکسیداسیون بهره میبرد. آب اکسیژنه را در کاربردهای صنعتی به روشهای مختلفی تولید میکنند که دو روش آن بیشتر در صنعت استفاده میشود.
- با اکسیداسیون خودکار اتیل آنتراکوینول
- اسید سولفوریک و پراکسید سدیم
- اسید سولفوریک و پراکسید باریم
- روش الکترولیز
اولین روش تولید آب اکسیژنه صنعتی | روش اکسیداسیون
مرحله اول در یک راکتور پر از محلول آنتراکینون انجام میشود. در حضور یک کاتالیزور پالادیوم، هیدروژن با حامل واکنش ترکیب میشود و هیدروکینون را تشکیل میدهد. سپس کاتالیزور به طور کامل فیلتر میشود. در مرحله دوم کمپرسورهای عظیم هوا را به یک راکتور حبابی پمپ میکنند که مملو از هیدروکینون است. هنگامی که این محلول با اکسیژن موجود در هوا تماس پیدا میکند، خود به خود اکسید میشود و دوباره به کینون تبدیل میشود. در نهایت طبق این فرآیند آب اکسیژنه به وجود میآید. این محلول دارای غلظت 20 درصد است.
دومین روش تولید آب اکسیژنه صنعتی | روش الکترولیز
در این روش تولید آب اکسیژنه صنعتی، باید آمونیوم سولفات به مقدار لازم در آب مقطر حل بشود. سپس آمونیوم سولفات و سولفوریک اسید غلیظ به آن اضافه شود. پس از انجام عمل الکترولیز، به محلول سولفوریک اسید اضافه میکنند و آن را به دستگاه تبخیر در خلا وصل میکنند. پس از حرارت دادن جسم سفیدی در بالن به وجود میآید و آب اکسیژنه تولید میشود. این محلول غلظت 50 درصد دارد.
سومین روش تولید آب اکسیژنه صنعتی | روش استفاده از پراکسید باریم
از روش تولید آب اکسیژنه صنعتی میتوان به این روش اشاره کرد. در این روش به 30 گرم باریم پراکسید و اسید سولفوریک نیاز است که باید آنها را در یک حمام یخ ترکیب کرد. پس از اتمام مخلوط کردن یک رسوب ایجاد میشود که با صاف کردن آن آب اکسیژنه بدست میآید.
چهارمین روش تولید آب اکسیژنه صنعتی | روش استفاده از پراکسید سدیم
این راه هم مانند روش قبلی با ترکیب کردن دو ماده پیش میرود. در حمام یخ سدیم پراکسید را با کمی فسفریک اسید ترکیب کرده و از آن آب اکسیژنه به وجود آورد.
پنجمین روش تولید آب اکسیژنه صنعتی | روشهای تغلیظ هیدروژن پراکسید
در حالی که روشهای مختلفی برای تولید اکسیژن پراکسید وجود دارد، محلول بدست آمده معمولا رقیق است. با این حال تولید کنندگان باید بتوانند محلول تولید شده را به محلولهای مختلفی که مشتریان انتظار دارند، تبدیل کنند. از آن جایی که آب اکسیژنه هنگام گرم شدن تجزیه میشود، تولید کنندگان باید یک فرآیند تخصصی را برای تغلیظ آن پس از چند روش تولید آب اکسیژنه صنعتی در نظر بگیرند. از تغلیظ برای تغییر غلظت آب اکسیژنه استفاده میشود. هیدروژن پراکسید را در دمای بالا و فشار کم جدا میکنند که محلول 30 درصد بدست میآید.
انواع روشهای تغلیظ هیدروژن پراکسید
- تقطیر تحت فشار کاهش یافته
- تبخیر در حمام آب
- آبگیری در خلا
شما میتوانید برای مشاوره و اطلاع از قیمت محصولات تماس بگیرید.
شماره تماس: 02143000910
خرید آب اکسیژنه صنعتی
در حالی که در این مطلب یک مرور کلی از آب اکسیژنه صنعتی و نحوه تولید آن ارائه شد، اما مهم است که برای خرید یا تولید آن مطالعات بیشتری انجام دهید. طبق کاربردهایی که آب اکسیژنه در صنعت دارد و آنها را مطالعه کردید، میتوانید برای مصارف مختلف آن را تهیه کرده و استفاده کنید. یکی از کاربردهای گسترده آن در لوازم آرایش است و مخصوصا برای سفید کردن مو به کار میرود. هنگام خرید آب اکسیژنه صنعتی و توجه به روش تولید آب اکسیژنه صنعتی، اگر برای اولین بار است که از آن استفاده میکنید، حتما به علائم تحریک یا واکنشهای آن با سایر موارد توجه کنید. برای خرید آب اکسیژنه صنعتی از طریق تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.
شما میتوانید مقاله بررسی کاربرد ها و عوارض اسید استیک را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله به انواع روش تولید آب اکسیژنه صنعتی پرداختیم. شما میتوانید برای خرید و سفارش انواع مواد شیمیایی از طریق شرکت پتروپارسان اقدام کنید.
منبع: wikipedia
شرکت بامداد پتروپارسان
سوالات متداول
انواع روش تولید آب اکسیژنه صنعتی کدام است؟
برای تولید آب اکسیژنه میتوان به روشهای اکسیداسیون خودکار اتیل آنتراکوینول، اسید سولفوریک و پراکسید سدیم، اسید سولفوریک و پراکسید باریم، روش الکترولیز و … اشاره کرد.
قیمت خرید آب اکسیژنه صنعتی به چه صورت است؟
باتوجه به کاربردهای فراوان آب اکسیزنه صنعتی که در صنایع گوناگون استفاده میشود، تعیین قیمت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت پتروپارسان از قیمت و هزینه آب اکسیژنه مطلع شوید.