آب ژاول یا هیپوکلریت سدیم (NaOCl) یک ترکیب عالی است که برای تصفیه و ضدعفونی کردن سطوح مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، از آن برای فید کردن، حذف بو و ضدعفونی آب بهره برده میشود. این یک ماده با سابقه طولانی است. در حدود سال 1785، برتوله فرانسوی مواد سفید کننده مایع بر پایه هیپوکلریت سدیم تولید کرد. شرکت Javel این محصول را معرفی کرد و آن را آب ژاول نامید. پس از آن روش تولید آب ژاول به دو صورت کلی انجام شد که به واسطه آن فروش آب ژاول توسط کمپانیهای مختلف صورت میگیرد.
معرفی آب ژاول
آب ژاول، محلولی شفاف و کمی زرد رنگ با بوی مشخص است. همچنین، هیپوکلریت سدیم دارای چگالی نسبی 1.1 است. این ماده، به عنوان یک عامل سفید کننده برای مصارف خانگی در نظر گرفته میشود که معمولاً حاوی 5٪ هیپوکلریت سدیم با pH حدود 11 است. اگر غلیظتر باشد دارای غلظت 10 تا 15 درصد هیپوکلریت سدیم است که با pH حدود 13 بوده و خاصیت خورندگی دارد. این را نیز باید افزود که این یک محصول ناپایدار است. به میزان 0.75 گرم کلر فعال، در روز از محلول تبخیر میشود. همچنین، هیپوکلریت سدیم گرم شده، متلاشی میشود.
این زمانی اتفاق میافتد که هیپوکلریت سدیم با اسیدها، نور خورشید، برخی فلزات و گازهای سمی و خورنده از جمله گاز کلر در تماس باشد. لازم به ذکر است که آب ژاول، یک اکسید کننده قدرتمند است و میتواند با ترکیبات اشتعالزا و احیاکننده واکنش نشان دهد. این ویژگی، باید در هنگام حمل و نقل، ذخیرهسازی و استفاده از هیپوکلریت سدیم در نظر گرفته شود.
اهمیت تولید و استفاده از آب ژاول
آب ژاول که معمولا به عنوان سفید کننده شناخته میشود، بیشتر به عنوان یک عامل ضدعفونیکننده استفاده میشود. این مورد، ضد عفونی کنندهای است که برای استریل سطوح آلوده شده با ویروسها، باکتریها، قارچها و مایکوباکتریومها مورد استفاده قرار میگیرد. غلظت مناسب هیپوکلریت سدیم برای ضدعفونی پسماندهای بیولوژیکی مایع عمومی 5000 ppm مناسب است. تقریباً 0.5 درصد سفیدکننده خانگی 5 تا 6 درصد هیپوکلریت سدیم است. بنابراین رقت 1:10 مناسب است. این در حالی است که برای زبالههای بیولوژیکی، حاوی بار آلی بالا (مانند خون، پروتئینها یا چربیها) غلظت مناسب آب ژاول 10000 ppm است که تقریباً 1 درصد در نظر گرفته میشود. استفاده این محصول بخشهای دارویی و درمانی به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندگی، دارای اهمیت بالایی است.
روش تولید آب ژاول 1000
تولید الکتروشیمیایی آب ژاول یکی از روش تولید آب ژاول، بهترین روش برای به دست آوردن یک محصول خالص است. برای داشتن یک تولید خوب (از لحاظ کیفی و کمی) لازم است فرآیند الکتروشیمیایی با بهینه الکترودهای الکتروکاتالیستی (کاتد و آند) فاصله بین الکترودها، دمای سلول الکتروشیمیایی بهینه شود. پایداری محصول، در طول یک دوره طولانی بسیار مهم است. بنابراین از حضور یونهای فلزات سنگین و ذرات به عنوان ریز پودرهای کربن ناخالصی در حالت تعلیق، اجتناب میشود. کنترل دقیق pH محصول نهایی برای داشتن قدرت ضدعفونی مطلوب محلول ضروری است. پایدارترین محلولهای هیپوکلریت سدیم آنهایی هستند که ویژگیهای ذیل را دارد:
- غلظت کم هیپوکلریت
- pH -> 11.5 و <13
- عدم وجود ذرات گرافیت و یونهای فلزی
- بسته بندی در ظروف غیر قابل نفوذ به نور
- نگهداری در دمای کنترل شده <30 درجه سانتیگراد
معرفی انواع روش تولید آب ژاول
وجود سود سوزآور در هیپوکلریت سدیم به این معنی است که pH آب با افزودن ماده شیمیایی افزایش مییابد. هنگامی که آب ژاول در آب حل میشود، دو ماده تشکیل میشود که در فرآیندهای اکسیداسیون و ضدعفونی نقش دارند. این دو اسید هیپوکلروس و یون هیپوکلریت کمتر فعال هستند. pH آب تعیین میکند که چه مقدار اسید هیپوکلرو تشکیل شود. هنگامی که از هیپوکلریت سدیم استفاده میشود، از اسید هیدروکلریک برای کاهش pH و افزایش توانایی ضدعفونی استفاده خواهد شد. روش تولید آب ژاول، به دو صورت است که در ادامه به آنها میپردازیم.
روش اول تولید آب ژاول
یکی از روش تولید آب ژاول، یکی با حل کردن نمک در آب نرم شده است که در نتیجه آب نمک غلیظ حاصل میشود. سپس این آب نمک الکترولیز میشود تا محلول هیپوکلریت سدیم حاوی 150 گرم کلر فعال در لیتر تشکیل شود. در طی این واکنش گاز هیدروژن نیز تشکیل میشود.
روش دوم تولید آب ژاول
یکی دیگر از روش تولید آب ژاول این ماده شیمیایی همچنین میتواند با افزودن گاز کلر به سود سوزآور، تولید هیپوکلریت سدیم، آب و نمک تولید شود. روش دوم الکترولیز محلول است. مزیت سیستم الکترولیز نمک در تشکیل هیپوکلریت سدیم این است که نیازی به انتقال یا ذخیره سازی مواد شیمیایی نیست. مزیت دیگر فرآیند در محل این است که کلر PH را کاهش میدهد و اسید دیگری برای کاهش pH لازم نیست. گاز هیدروژن تولید شده قابل انفجار است و در نتیجه تهویه لازم است. این فرآیند کند بوده و باید از یک بافر اسید هیپوکلری اضافی استفاده شود. نگهداری و خرید سیستم الکترولیز بسیار گرانتر از هیپوکلریت سدیم است.
کاربردهای هیپوکلریت سدیم یا آب ژاول
- برای کلرزنی آب یا سیستم چاه، میتوان از محلولهای خانگی 3 درصد استفاده کرد.
- برای سیستمهای بزرگتر، آب ژاول کاربردیتر است. زیرا میتوان از سطح پایینتر این ترکیب شیمیایی استفاده نمود.
- البته باید در نظر داشت که قلیایی بودن محلول هیپوکلریت سدیم، ممکن است باعث ته نشین شدن مواد معدنی مانند کربنات کلسیم شود.
- سفیدکننده خانگی، معمولاً محلولی است که حاوی 4 تا 6 درصد هیپوکلریت سدیم و 0.01 تا 0.05 درصد هیدروکسید سدیم است که برای از بین بردن لکه از روی لباس استفاده میشود.
- از این ماده برای درمان ریشه دندان نیز استفاده میشود.
- این ترکیب شیمیایی به دلیل توانایی آن در مبارزه با ارگانیسمهای بیماریزا و پوسیدگی پالپ، انتخابی عالی است.
- غلظت هیپوکلریت سدیم که امروزه در درمان ریشه استفاده میشود، ممکن است بین 0.5 درصد تا 5.25 درصد متغیر باشد.
- در غلظت کم، این ترکیب شیمیایی بافت نکروزه را حل میکند، در حالی که در غلظتهای بالاتر، برای انحلال بافت بهتر است.
خرید و فروش آب ژاول
آب ژاول، کاربردهای زیادی دارد که آن را به یک ماده محبوب در مقایسه با دیگر مواد ضدعفونی کننده تبدیل کرده و خرید و فروش آب ژاول را رونق بخشیده است. شما میتوانید برای دریافت اطلاعاتی جامعتر، با کارشناسان پتروپارسان در ارتباط باشید.
شما میتوانید برای مشاوره و اطلاع از قیمت محصولات تماس بگیرید.
شماره تماس: 02143000910
سخن پایانی
در این مقاله به انواع روش تولید آب ژاول پرداختیم. شما میتوانید برای خرید و سفارش انواع مواد شیمیایی از طریق شرکت پتروپارسان اقدام کنید.
منبع: wikipedia
شرکت بامداد پتروپارسان
سوالات متداول
انواع روش تولید آب ژاول به چه صورت است؟
یکی از روش تولید آب ژاول، یکی با حل کردن نمک در آب نرم شده است که در نتیجه آب نمک غلیظ حاصل میشود. سپس این آب نمک الکترولیز میشود تا محلول هیپوکلریت سدیم حاوی 150 گرم کلر فعال در لیتر تشکیل شود. در طی این واکنش گاز هیدروژن نیز تشکیل میشود.
قیمت خرید آب ژاول به چه صورت است؟
باتوجه به کاربردهای فراوان آب ژاول که در صنایع گوناگون استفاده میشود، تعیین قیمت فروش آب ژاول به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما میتوانید با مراجعه به سایت پتروپارسان از قیمت و هزینه آب ژاول مطلع شوید.