وبلاگ

همه چیز درباره آن که سود مایع چیست؟

همه چیز درباره آن که سود مایع چیست؟

سود مایع یک باز قوی است. این ماده ترکیبی است که در آب از هم جدا شده و یون‌های هیدروکسید (OH-) زیادی تولید می‌کند و با pH بسیار بالایی که دارد، بسیار لغزنده به نظر می‌رسد. به طور کلی، سود مایع زمانی که در آب حل شود، بیشترین خورندگی را دارد. سود مایع می‌تواند به شدت با اسیدهای قوی و با آب واکنش نشان دهد. همچنین، این ماده شیمیایی می‌تواند با رطوبت هوا واکنش داده و ممکن است هنگام حل شدن، گرما ایجاد کند. اگر نزدیک مواد قابل اشتعال باشد، این گرما می‌تواند برای ایجاد آتش‌سوزی کافی باشد. در ادامه با روش تولید، کاربرد، نگهداری و همچنین فروش سود مایع و به طوری کلی سود مایع چیست؟ بیشتر آشنا می‌شویم.

 

سود مایع چیست؟

در ابتدا باید با مفهوم سود مایع چیست؟ آشنا شویم. سود مایع یا هیدروکسید سدیم که گاهی اوقات سود سوزآور نیز نامیده می‌شود یک عنصر رایج در پاک کننده‌ها و صابون‌ها است. این ماده شیمیایی شامل یون‌های مثبت سدیم + و یون‌های منفی هیدروکسید OH است. NaOH فرمول سود مایع است. این ماده یک ترکیب یونی است، زیرا از یک یون فلزی، سدیم (Na+) ساخته شده است که به یک یون غیر فلزی، هیدروکسید (OH-) جذب می‌شود. هنگامی که جامد است، به رنگ سفید و نقطه ذوب آن 604.4 درجه فارنهایت است. با وجود اینکه نقطه ذوب بالایی دارد، هیدروکسید سدیم به خوبی در آب حل می‌شود و وقتی در آب حل شود شفاف است.

 

بررسی انواع روش تولید سود مایع

بررسی انواع روش تولید سود مایع

بعد از آن که دانستیم سود مایع چیست؟ به انواع روش تولید آن می‌پردازیم. سدیم (همراه با کلر و هیدروژن) از طریق فرآیند کلرآلکالی تولید می‌شود. این روش الکترولیز محلول آبی کلرید سدیم گفته می‌شود. هیدروکسید سدیم در کاتد تجمع می‌یابد، جایی که آب به گاز هیدروژن و یون هیدروکسید تبدیل می‌شود:

2Na + + 2H2O + 2e- → H2 + 2NaOH

برای تولید سود مایع لازم است از واکنش NaOH با کلر جلوگیری شود. این کار معمولا به سه روش انجام می‌شود که از نظر اقتصادی، فرآیند سلول غشایی با صرفه ترین روش است.

روش تولید سود مایع | فرآیند سلول جیوه

فلز سدیم به عنوان یک آمالگام در کاتد جیوه تشکیل می‌شود. در مرحله بعدی، سدیم با آب واکنش داده و NaOH را تولید می‌کند.

روش تولید سود مایع | فرآیند سلول دیافراگمی

از یک کاتد فولادی استفاده می‌کند و از واکنش NaOH با Cl2 با استفاده از یک دیافراگم متخلخل جلوگیری می‌شود. در فرآیند سلول دیافراگمی، ناحیه آند توسط یک دیافراگم قابل نفوذ از ناحیه کاتد جدا می‌شود. آب نمک به محفظه آند وارد می‌شود و از طریق دیافراگم به محفظه کاتد جریان می‌یابد. آب نمک سوزاننده رقیق شده سلول را ترک می‌کند. سود سوزآور معمولا باید تا 50 درصد غلیظ شده و نمک آن حذف شود. این کار با استفاده از فرآیند تبخیری با حدود سه تن بخار در هر تن سود سوزآور انجام می‌شود. نمک جدا شده از نمک سوزاننده را می‌توان برای اشباع آب نمک رقیق شده استفاده کرد.

روش تولید سود مایع | فرآیند سلول غشایی

مشابه فرآیند سلول دیافراگمی، با غشای Nafion برای جداسازی واکنش‌های کاتد و آند است. فقط یون‌های سدیم و کمی آب از غشاء عبور می‌کنند. با کیفیت بالاتر NaOH تولید می‌کند. از بین سه فرآیند، فرآیند سلول غشایی به کمترین مصرف انرژی الکتریکی نیاز دارد و مقدار بخار مورد نیاز برای غلظت ماده سوزآور نسبتاً کم (کمتر از یک تن در هر تن سود سوزآور) است.

روش تولید سود مایع | فرآیند LeBlanc

یک روش قدیمی‌تر برای تولید سود مایع ، فرآیند LeBlanc بود که کربنات سدیم تولید می‌کرد و به دنبال آن بو دادن برای ایجاد دی‌اکسید کربن و اکسید سدیم انجام می‌شد. این روش هنوز هم گاهی اوقات استفاده می‌شود. این به ایجاد هیدروکسید سدیم به عنوان یک ماده شیمیایی مهم کمک کرد.

شما می‌توانید مقاله انواع روش تولید ایزوبوتانول را مطالعه کنید.

 

واکنش پذیری سود مایع

واکنش پذیری سود مایع چیست؟

بعد از آن که دانستیم سود مایع چیست؟ به واکنش پذیری آن می‌پردازیم. در آب، سود مایع به طور کامل از هم جدا می‌شود و یک یون سدیم و یک یون هیدروکسید تولید می‌کند. این فرآیند یک واکنش شیمیایی نیست، اما هنوز یک ویژگی بسیار مهم سود مایع است.

واکنش با اسیدها

سود مایع با اسیدها واکنش داده و یک آب و یک ترکیب یونی تولید می‌کند. در این نوع واکنش، هیدروکسید هیدروکسید سدیم با یون هیدروژن موجود در اسید واکنش داده و آب می‌سازد. بقیه اسید با یون سدیم از هیدروکسید سدیم ترکیب می‌شود و یک ترکیب یونی می‌سازد.

واکنش با فلزات محلول

سود مایع با برخی از فلزات محلول واکنش داده و یک جامد می‌سازد. اگر فلزات محلول سمی باشند یا نیاز به حذف از محلول داشته باشند، این نوع واکنش بسیار مفید است. مواد شیمیایی جامد را می‌توان از یک محلول به روش‌های مختلف فیلتر کرد. در این واکنش، مس محلول با هیدروکسید سدیم واکنش می‌دهد و هیدروکسید مس (II) جامد و یون‌های سدیم می‌سازد. سپس هیدروکسید مس آبی رنگی (II) را می‌توان از محلول خارج کرد.

 

شما می‌توانید برای مشاوره و اطلاع از قیمت محصولات تماس بگیرید.

شماره تماس: 02143000910

 

بررسی انواع کاربردهای سود مایع

انواع کاربردهای سود مایع چیست؟

بعد از آن که دانستیم سود مایع چیست؟ به بررسی انواع کاربردهای آن می‌پردازیم.

  • از سود مایع برای تولید صابون، ابریشم مصنوعی، کاغذ، محصولاتی که منفجر می‌شوند، رنگ‌ها و فرآورده‌های نفتی استفاده کنند. سایر کارهایی که ممکن است از هیدروکسید سدیم استفاده شود شامل پردازش پارچه پنبه‌ای، تمیز کردن و پردازش فلز، پوشش اکسیدی، آبکاری الکتریکی و استخراج الکترولیتی است. اغلب در زهکشی‌های تجاری و پاک کننده‌های فر وجود دارد.
  •  سدیم در صابون‌ها و مواد شوینده استفاده می‌شود. هیدروکسید به عنوان پاک کننده برای رفع گرفتگی لوله‌ها نیز استفاده می‌شود.
  • حدود 56 درصد از سود مایع تولید شده توسط صنعت استفاده می‌شود و 25 درصد از آن در صنعت کاغذ استفاده می‌شود. برخی از کاربردهای دیگر عبارتند از تولید سلول سوختی، برای درمان مواد غذایی، حذف پوست از سبزیجات کنسرو کردن، سفیدکننده، پاک کننده، پاک کننده اجاق، صابون، مواد شوینده، ساخت کاغذ، بازیافت کاغذ، پردازش سنگ معدن گاز، پوشش رنگ، پردازش پارچه پنبه، داروهای ضد انعقاد برای جلوگیری از لخته شدن خون، کاهش دهنده کلسترول و آب درمانی است.
  • چوب با هیدروکسید سدیم و سولفید در روش‌های مختلف کاغذ سازی پردازش می‌شود. این مخلوط به حل شدن بیشتر مواد نامطلوب در چوب کمک کرده و سلولز را آزاد می‌کند، بلوک ساختمانی کاغذ که نسبتاً خالص است. سود مایع در فرآیند پالایش کاغذ برای حذف جوهر از الیاف کاغذ استفاده شده تا الیاف کاغذ دوباره مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این، سفید کردن چوب، تمیز کردن و خالص سازی منابع خام برای اقلام چوبی مانند کمد و مبلمان، همگی از کاربردهای سود مایع هستند.

 

شرایط نگهداری و نکات ایمنی در هنگام استفاده از سود مایع

  • حتما می‌دانید که سود مایع چیست؟ یک ماده بالقوه خطرناک است. اگر با پوست شما تماس پیدا کند یا آن را بنوشید یا استنشاق کنید، می‌تواند به شما آسیب بزند. نوشیدن سود مایع، می‌تواند باعث سوختگی شدید و استفراغ فوری، حالت تهوع، اسهال یا درد قفسه سینه و معده و همچنین مشکلات بلع شود. خیلی سریع به دهان، گلو آسیب می‌رساند. تنفس آن می‌تواند باعث حرکت شدید دستگاه تنفسی فوقانی همراه با سرفه، سوختگی و مشکل در آن شود.
  • موارد احتیاطی و دستورالعمل‌های روی برچسب محصول را رعایت کنید.
  • محصولات پاک کننده را دور از نگهداری کودکان نگهداری کنید.
  • سود مایع را در بسته بندی اصلی خود نگهداری کنید.
  • هنگام استفاده از محصولات حاوی NaOH از دستکش لاتکس یا نیتریل استفاده کنید.
  • برای محافظت از پوستتان، آستین‌های بلند و شلوار بپوشید. اگر لباس‌ها خیس شدند، آن‌ها با احتیاط بیرون بیاورید تا از پخش سود مایع روی پوست خود جلوگیری کنید.
  • در صورت تماس چشمی؛ چشم ها را به مدت 30 دقیقه با آب بشویید و چنانچه لنزهای تماسی دارید، آن را بردارید.
  • لباس‌های آلوده را بردارید.
  • به مدت 15 دقیقه با آب بشویید.
  • فرد را وادار به استفراغ نکنید.
  • اگر فرد کاملا هوشیار است و مشکلی ندارد، به او یک فنجان آب بدهید تا سود مایع رقیق شود.

 

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم که به تمامی نکات مربوط به سود مایع چیست؟ بپردازیم. در زندگی روزمره از سود مایع به عنوان پاک کننده و صابون استفاده می شود. مانند سایر محلول‌های اسیدی یا قلیایی، قطرات محلول‌های هیدروکسید سدیم می‌توانند به راحتی پروتئین‌ها و آنزیم‌ها را در بافت‌های زنده از طریق هیدروکسیلاسیون آمیدی تجزیه کنند، که منجر به سوختگی شیمیایی می‌شود و ممکن است در تماس با چشم باعث کوری طولانی‌مدت شود. در صورت وجود رطوبت، مانند بخار آب، قلیایی خالص نیز می‌تواند خاصیت سوزاننده خود را نشان دهد. بنابراین هنگام کار با این ماده یا محلول‌های آن باید همیشه از وسایل ایمنی مانند دستکش لاستیکی، لباس ایمنی و عینک محافظ استفاده کرد.

منبع: wikipedia

شرکت بامداد پتروپارسان

 

سوالات متداول

به صورت کلی سود مایع چیست؟

سود مایع یا هیدروکسید سدیم که گاهی اوقات سود سوزآور نیز نامیده می‌شود یک عنصر رایج در پاک کننده‌ها و صابون‌ها است. این ماده شیمیایی شامل یون‌های مثبت سدیم + و یون‌های منفی هیدروکسید OH است. NaOH فرمول سود مایع است.

قیمت خرید و فروش سود مایع به چه صورت است؟

با توجه به کاربردهای فراوان سود مایع که در صنایع گوناگون استفاده می‌شود، تعیین قیمت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما می‌توانید با مراجعه به سایت پتروپارسان از قیمت و هزینه خرید و فروش سود مایع مطلع شوید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهی در مورد “همه چیز درباره آن که سود مایع چیست؟

  1. Mostafa گفت:

    چقدر جالب اصلا نمي دونستم همچين كاربردي هم داره

    1. خوشحاليم كه مطالب براتون مفيد بوده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *