امروزه استفاده از طعم دهنده ها در صنایع گوناگون جهت تولید مواد غذایی به کار برده می شود. در واقع در تولید یک ماده غذایی با طعم لذیذ طعم دهنده ها نقش موثری را ایفا می کنند. این مواد به شکل طبیعی و مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطلب به بررسی کامل طعم دهنده های مواد غذایی خواهیم پرداخت، لذا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
طعم دهنده چیست
طعم دهنده نوعی افزودنی غذایی است که جهت بهبود بو یا طعم غذا مورد استفاده قرار می گیرد. این مواد میتوانند طبیعی یا غیر طبیعی باشد. با توجه به در دسترس نبودن برخی از عصاره های طعم دهنده های طبیعی، برخی از این مواد توسط واکنش های شیمیایی تولید شده که به آنها طعمدهندههای مصنوعی گفته می شود.
طعم دهنده ها با اهداف متفاوتی در یک ماده غذایی افزوده می شود، در حالت کلی این مواد در مقدار لازم به منظور بهبود کیفیت مزه، بو و رنگ غذا مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این طعم دهنده های مواد غذایی می توان مزه غذاها را ترش، شیرین و تند کرد.
طعم دهنده های طبیعی
طعم دهنده های طبیعی طبق تعریف سازمان غذا و دارو موادی هستند که از منابع حیوانی یا گیاهی استخراج می شوند. لازم است بدانید که طعم دهنده های طبیعی جهت افزایش مزه و طعم ماده خوراکی استفاده شده و استفاده آن به معنی افزایش ارزش غذایی یک غذا یا نوشیدنی نمی باشد.
برای اطلاع از قیمت فروش مونو اتیلن گلیکول کلیک کنید.
طعم دهنده های طبیعی در تولید انواع نوشیدنی ها و غذاها بسیار رایج است. تحقیقات نشان می دهد که طعم دهنده های مواد غذایی چهارمین ماده رایج در تولید مواد غذایی به شمار می رود. جالب است بدانید که این مواد با توجه به خاصیت و ویژگی هایی که دارد کاربردهای مختلفی در ایجاد طعم های مختلف مواد خوراکی دارد.
خواص شیمیایی طعم دهنده های طبیعی
مبنای اصلی طعم دهنده های مواد غذایی طبیعی، گیاه و حیوان است. با این وجود یک طعم دهنده طبیعی مسلما دارای یک سری خواص شیمیایی نیز می باشد. توجه داشته باشید که هر ماده ای از جمله آب نیز دارای خواص شیمیایی است. خواص شیمیایی طعم دهنده های طبیعی شامل مواد مختلف بوده که این مواد دارای بیش از ۱۰۰ ماده شیمیایی مانند حلال ها و نگهدارنده ها است.
انواع طعم دهنده های طبیعی
هنگام تولید طعم دهنده های مواد غذایی طبیعی توسط شیمیدانان صدها طعم متفاوت تولید می شود که در ادامه به بررسی چند مورد از آنها خواهیم پرداخت.
- طعم دهنده طبیعی آمیل استات: این ترکیب در موز وجود داشته و با تقطیر ان از این میوه می توان طعم و عطر موز را در غذاها ایجا کرد.
- طعم دهنده طبیعی سیترال:این طعم دهنده در نوشیدنی ها و مواد خوراکی شیرین اضافه شده و از لیمو و گراس استخراج می شود.
- طعم دهنده طبیعی بنزالدهید: این طعم دهنده های مواد غذایی از روغن دارچین و بادام استخراج شده و اغلب برای ایجاد طعم بادام در مواد خوراکی استفاده می شود.
طعم دهنده های مصنوعی
طبق تعریف سازمان غذا و داروی ایالات متحده طعم دهنده های غذایی مصنوعی یک ماده غیر طبیعی است که جهت ایجاد طعم در نوشیدنی ها، غذاها یا داروها استفاده می شود. این مواد می توانند از هر چیزی به جز مواد طبیعی طی یک واکنش شیمیایی ساخته شوند.
فروش سود مایع با بهترین قیمت
این مواد مصنوعی در میان تولیدکنندگان نوشیدنی ها، مواد غذایی و دارو ها از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. زیرا تولید آنها معمولاً هزینه کمتری را دارند و ممکن است از نظر شیمیایی نیز پایدارتر باشند. توجه داشته باشید که در یک طعم دهنده های مواد غذایی مصنوعی از از رنگ های مصنوعی نیز استفاده شده و شیرین کننده های مصنوعی نیز در این مواد یافت می شود.
آیا طعم دهنده های مصنوعی ایمن هستند؟
با توجه به اینکه از طعم دهنده های مصنوعی در تولید مواد غذایی به صورت گسترده در سراسر جهان استفاده می شود، این مواد مورد تایید سازمان جهانی غذا و دارو قرار گرفته است و خطر جدی را برای سلامت انسان ندارد. اما توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد آن می تواند واکنش های آلرژیک را ایجاد کند. از مهمترین خطرات این مواد می توان به شدید شدن علائم آسم ، ایجاد حساسیت به مواد غذایی، استفراغ و اسهال و درد شکم اشاره کرد.
مهمترین طعم دهنده های مصنوعی
از رایج ترین انواع طعم دهنده های مواد غذایی مصنوعی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مونوسدیم گلوتامات این طعم دهنده در بسیاری از مواد خوراکی بسته بندی شده مثل سس سالاد، سوپ، هات داگ، سوسیس و کنسرو تن ماهی مورد استفاده قرار می گیرد.
- نیتریت سدیم: این طعم دهنده مصنوعی یک ماده طعم دهنده، رنگ دهنده و نگهدارنده در محصولاتی همچون هات داگ ماهی دودی و ژامبون مورد استفاده قرار می گیرد. لازم است بدانید که استفاده بیش از حد این طعم دهنده می تواند برای انسان مضر باشد.
- وانیلین:این طعم دهنده های مواد غذایی همان وانیل مصنوعی است که بیشتر در تولید لبنیات و بستنی مورد استفاده قرار گرفته و استفاده مکرر آن سبب واکنش های آلرژیک خواهد شد.
نرمال بوتانول به عنوان طعم دهنده مواد غذایی
نرمال بوتانول یک الکل ساده است که بی رنگ بوده و دارای خاصیت حلالی است. از این محصول به عنوان نگهدارنده و طعم دهنده در مواد خوراکی استفاده می شود. جالب است بدانید که این محصول یک تغییر دهنده کاملا مجاز در ایالات متحده شناخته شده است. از این محصول جزو طعم دهنده های مواد غذایی در تولید خامه، کره، بستنی و…استفاده می شود.
لازم است بدانید که این محصول به عنوان یک طعم دهنده کاملاً بی خطر شناخته شده است و سازمان جهانی غذا و دارو استفاده از این الکل را کاملاً ایمن دانسته است. برای خرید نرمال بوتانول با توجه به اهمیت کیفیت این ماده در مصارف خوراکی از مراکز معتبر همچون پتروپارسان اقدام کنید.
سخن پایانی
طعم دهنده های مواد غذایی موادی هستند که جهت بهبود کیفیت مزه، طعم و بو به یک ماده غذایی اضافه می شوند. این مواد در انواع مختلفی در بازار تولید و عرضه می شود. طعم دهنده ها در حالت کلی به دو دسته طعم دهنده طبیعی و طعم دهنده مصنوعی تقسیم می شوند.
این محصولات نقش موثری را در تولید انواع نوشیدنی ها و مواد خوراکی دارند. توجه داشته باشید که در مصرف طعم دهنده های مواد غذایی نباید زیاده روی شود، زیرا استفاده مکرر این مواد می تواند مشکلات زیادی را در سلامتی انسان ایجاد کند.
منبع: encyclopedia
شرکت بامداد پتروپارسان
سوالات متداول
آیا نرمال بوتانول طعم دهنده مجاز خوراکیست؟
نرمال بوتانول یک طعم دهنده کاملاً بی خطر شناخته شده است و سازمان جهانی غذا و دارو استفاده از این الکل را کاملاً ایمن دانسته است.
انواع طعم دهنده های صنایع غذایی کدامند؟
به طور کلی طعم دهنده های مواد غذایی به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می شوند.