رطوبت زدایی یا نم زدایی از گاز، بخش مهمی از فرایند های پالایشگاهی است که باعث کاهش آلودگی هوا، افزایش ایمنی، کاهش هزینههای عملیاتی و افزایش بازدهی در فرایند های پالایشی میشود. نم زدایی از گاز با هدف جدا نمودن بخار آب از جریان گاز و جلوگیری از تشکیل هیدرات ها و خوردگی خطوط لوله صورت می گیرد. نم زدایی عموما توسط ماده جاذب تری اتیلن گلیکول (TEG) انجام می پذیرد.
البته بیشتر این نم زدایی از طریق روش های جداسازی ساده در سر چاه یا در نزدیکی آن انجام می شود. در ادامه این مطلب به بررسی کامل نم زدایی از گاز در پالایشگاه ها، روش های انجام آن، استفاده از تری اتیلن گلیکول در این فرآیند و تاثیرات مخرب در صورت انجام نشدن نم زدایی می پردازیم.
بررسی فرآیند رطوبت زدایی
نم زدایی یا رطوبت زدایی یکی از مراحل پالایش گاز طبیعی است. پس از تفکیک نفت با گاز مقداری آب آزاد همراه با گاز طبیعی وجود دارد که بیشتر آن توسط روش های جداسازی ساده در سر چاه یا در نزدیکی آن از گاز جدا میشود.
استفاده از تری اتیلن گلیکول در فرآیند نم زدایی
تری اتیلن گلایکول به دلیل ویژگی های خاصی که دارد در فرآیند نم زدایی از گاز، بسیار مفید است. در ادامه برخی از ویژگی های این ماده را مطرح می کنیم.
- خاصیت جذب آب زیاد
- قیمت پایین
- خاصیت غیر خورندگی
- پایداری در برابر اجزای گاز
- پایداری در مدت زمان احیا
- سادگی در احیا
- چسبندگی (ویسکوزیته) پایین و مناسب
- فشار بخار پایین در درجه حرارت تماس با گاز
- خاصیت حلالیت کم در گاز
- خاصیت ایجاد کف پایین و میل کم به امولسیون شدن
روش های انجام نم زدایی در پالایشگاه ها
در پالایشگاه ها، برای نم زدایی از گاز از روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده میشود. در ادامه به بررسی برخی از این روش ها می پردازیم.
روش شیمیایی
روش های شیمیایی، به کمک مواد شیمیایی، گاز را به ترکیباتی مانند کربن دی اکسید، اکسیژن و آب تبدیل میکنند. این روشها شامل روش اکسیداسیون، روش آب شستگی، و روش جذب مولکولی هستند.
روش بیولوژیکی
در این روش، برای نم زدایی از گاز، از باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها استفاده میشود. این میکروارگانیسم ها گاز را به کربن دی اکسید و آب تبدیل میکنند. از مزایای این روش، عدم تولید هیچ گونه مواد آلاینده است.
روش جذب مایع به وسیله مایعات جاذب رطوبت
در این روش رطوبت گاز توسط یک مایع حلال از گاز جدا میشود. تری اتیلن گلیکول از مهم ترین موادی است که در این روش مورد استفاده قرار میگیرد.
روش جذب جامد به وسیله جامدات جاذب رطوبت
در این روش رطوبت گاز توسط یک جامد فعال، از گاز جدا میشود، سیلیکاژل، موبیل سوربید، اکسید آلومینیوم و غربال مولکولی از مهم ترین جامداتی هستند که در این روش به کار میروند.
روش خنک کردن گاز
این روش یکی از روش های فیزیکی است که در پالایشگاه ها، برای نم زدایی از گاز مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، گاز با استفاده از خنک کننده، به درجه حرارت مناسبی خنک می شود و تبخیر آن کاهش مییابد. این روش به دلیل سادگی و کارایی بالا، در بسیاری از پالایشگاه ها استفاده میشود.
تاثیرات مخرب در صورت انجام نشدن رطوبت زدایی از گاز
در صورت عدم نم زدایی از گاز ، رطوبت باقی مانده در گاز می تواند آثار مخربی را به همراه داشته باشد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
- پایین آمدن ارزش حرارتی گاز
- خوردگی لوله های چاه و تجهیزات تولید و انتقال
- تشکیل هیدرات های گازی که منجر به انسداد لوله می شوند
- کاهش ظرفیت انتقال گاز
- ترکیدن لوله های انتقال
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی روش های نم زدایی یا رطوبت زدایی از گاز در پالایشگاه ها، پرداختیم. نم زدایی از گاز فرآیندی است که برای حذف بخار آب همراه با گاز مورد استفاده قرار می گیرد. حذف رطوبت موجب جلوگیری از تشکیل هیدرات و یخ زدگی و نیز کاهش خوردگی در خطوط انتقال گاز می شود. تری اتیلن گلیکول یکی از مواد شیمیایی مهمی است که در فرآیند نم زدایی از گاز به کار میرود.
شما می توانید برای خرید تری اتیلن گلیکول به شرکت بامداد پتروپارسان مراجعه کنید که با بیش از 10سال سابقه پیشرو در زمینه تولید و بازرگانی مواد شیمیایی و محصولات پتروشیمی، محصولاتی با کیفیت بالا را به شما عرضه می کند. شرکت بامداد پتروپارسان در توزیع مواد اولیه صنایع رنگ، رزین، تینر، مواد اولیه صنایع شوینده، بهداشتی مواد اولیه گل حفاری و مواد شیمیایی محصولات پتروشیمی خدمات ارائه می دهد.
منبع: oildoc
پتروپارسان
سوالات متداول
هدف از انجام نم زدایی در گاز طبیعی چیست؟
هدف از انجام این فرآیند جذب کامل آب و بخارات موجود در گاز و جلوگیری از اثرات مخرب آن است.
برای خرید تری اتیلن گلایکول به کجا مراجعه کنیم؟
شما می توانید برای خرید تری اتیلن گلیکول و همچنین مواد شیمیایی دیگر به شرکت بامداد پتروپارسان مراجعه کنید.
کاربرد های دیگر تری اتلین گلایکول چیست؟
تری اتیلن گلیکول در تولید برخی محصولات مانند ضدیخ، محصولات اتومبیل، تجهیزات ساختمانی، محصولات چرمی، سوخت، روان کننده و محصولات پلاستیکی مصرف می شود.